ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ПРОБОЈА СОЛУНСКОГ ФРОНТА

Након што велике силе нису успеле да реше своје несугласице мирним путем почео је Први светски рат, или како су га савременици називали – Велики рат. Пуцањ у Сарајеву на Видовдан 1914 дао је повод Аустро – Угарској да нападне Србију. Активирао се систем савеза. На једној страни Антанта, коју чине Велика Британија, Француска, Русија и Србија, а на другој страни Централне силе, односно Немачка и Аустро – Угарска. Ратовало се на Западном, Источном и Балканском фронту. Када је Србија, након јуначког отпора и славних победа на Церу и Колубари, коначно попустила пред далеко бројнијим и моћнијим непријатељом нестало је Балканског фронта. Српска војска и део народа, прешавши албанске гудуре, нашли су се у избеглиштву оставивши своје вољене на милост  и немилост окупатору. Они који су преживели Бојићеву „Плаву гробницу“ су након чудесног опоравка са „острва спаса“ 1916. године пребачени на новоформирани Солунски фронт. Након две године „мировања“ 15. септембра 1918. године почео је пробој. Српска војска је јуришала у ослобађање отаџбине. Српску пешадију тешко је могла да прати савезничка коњица. Непријатељ је говорио „бежите живи, иду мртви“. Једни за другим противници су полагали оружје. Српска војска је 1. новембра ослободила Београда и кренула у ослобађање „све неслободне браће Срба, Хрвата и Словенаца“ како је договорено децембра 1914 у Нишу.
Иако малобројна, слабо опремљена, десеткована заразним болестима и глађу, српска војска се издигла као феникс из пепела и дала велики допринос победи савезника у Првом светском рату, који је окончан примирјем 11. новембра. Победи коју је српска држава платила са четвртином свог становништва. У сећање на те хероје, који су отаџбини дали много а добили мало, ми данас обележавамо 15. септембар као један од значајнијих датума у историји српског народа.
Ученици су, поводом обележавања овог значајног датума, имали прилику да, на првом часу, погледају кратак документарни филм о страдању српске војске током пробоја Солунског фронта и упознају се са историјским оквиром и околностима наше земље у којој се тада налазила. Прилог и филм за ученике је припремио наставник историје, Младен Томашевић, а у циљу подизања националне свести и поштовања страдалих за бољу будућност нових генерација.

Повезане објаве