Вести 

Нови котлови на пелет у ОШ “Михаило Баковић” – реконструкција током распуста

Основна школа „Михаило Баковић“ у Сељашници још једна је од школа у Пријепољу која ће уместо на лож уље почети да се греје на биоразградиво гориво, односно пелет. Нови котлови, управо допремљени у школу, требало би да допринесу бржем и бољем загревању учионица, јефтинијем и ефикаснијем коришћењу енергената, али мањем загађивању ваздуха. Реконструкција котларнице у вредности нешто више од седам милиона динара,  планирана је током школског распуста и требало би да се заврши до 15. јануара.

Котлови топловодне котларнице на лож уље у ОШ „Михаило Баковић“ у Сељашници који су постављени пре више од двадесет година када је усељена нова зграда школе, за који дан требало би да буду замењени новим котловима на биомасу, односно пелет.

Данас је велики дан за ученике и све запослене у ОШ „Михаило Баковић“ у Сељашници зато што смо се годинама трудили да заменимо котлове и коначно добијeмо систем грејања који је на пелет. То ће значити не само за школу, већ ће унапредити квалитет грејања, али и смањити загађење животне средине. Користим ову прилику да се захвалим и сарадницима из локалне самоуправе који су такође уложили много туда и рада. Оно што је био задатак школе је да прикупи сву потребну документацију и изврши легализацију и захваљујући томе смо и могли да конкуришемо за пројекат код Министарства заштите животне средине – истакла је директорка О.Ш. „Михаило Баковић“ Јелена Драгутиновић.

Завршетак пројекта који општина Пријепоље реализује уз подршку Министарства заштите животне средине, првобитно је био планиран до 1. октобра, међутим, због административних процедура, рок је продужен, а школа је грејну сезону започела са досадашњом котларницом.

Укупна вредност пројекта је 7. 157.000 динара, од којих општина учествује са 3. 157.000, а Министарство са 4 милиона динара. Ми смо због уложених жалби по основу јавног позива, морали да поновимо јавну набавку. Данас је стигао котао и то је радосна вест за све нас. Са министарством смо се договорили да нам продуже рок за реализацију и имали су разумевања и инсистирали су да се реконструкција изврши за време зимског школског распуста када нема наставе – рекла је  чланица Општинског већа Душка Бајић.

Постојећи котлови који су у време постављања били врхунског квалитета и предимензиониране снаге, сада су због енергента који користе превазиђени.

Овим пројектом обезбеђена су средства да се котлови замене са енергетски ефикаснијим, са два котла на дрвни пелет инсталисане снаге од по 200 kw који ће задовољити потребе школе и оставити и резерве. Ми смо са извођачем радова, фирмом „Енерготерм плус“ договорили замену и биће потребни минимални грађевински радови на објекту котларнице и одмах по завршетку полугодишта ће моћи да приступе радовима – објаснио је енергетски менаџер општине Пријепоље Ремзија Фетаховић.

Рок за завршетак радова је 15. јануар, а директорка школе напомиње да је јавна набавка за пелет завршена и да је све припремљено за реконструкцију котларнице.

Повезане објаве